Кметът Йорданка Фандъкова поднесе цветя на паметника на Христо Ботев в "Борисовата градина"

Днес, 6 януари, отбелязваме 173 години от рождението на поета – революционер Христо Ботев. Кметът на София Йорданка Фандъкова поднесе цветя пред бюст-паметника на големия български поет в "Борисовата градина".

Много софиянци днес също традиционно ще поставят цветя на паметника на великия поет, чието творчество е вкоренето в паметта за най-святото, свързано с нашата родина, България. Днес прекланяйки се пред Ботев, пазим паметта за тези, които отдадоха живота си, за да я има днес България, свободна и независима.

Неговите творби са актуални и днес, защото думите му носят смисъл за посвещение на свята кауза – за свободата на България.

Както казва поетът Атанас Далчев, "всяка отделна дума носи значение в поезията – достатъчно е да отнемем една дума, за да угаснат изведнъж всичките цветове ... Махнете например думата "нейде" от тоя стих на Ботев: „ Жетварка пее нейде в полетои вие ще изгубите едновременно с нея перспективата, ясния и дълбок простор на тоя балкански пейзаж, един от най-българските, които притежава нашата поезия.“

Такива са всички думи на Ботев – тежат на своето място.

 

 

 

06.01.2021