Кметът Йорданка Фандъкова на среща с БТПП: София постигна високо дигитално ниво на административните услуги

"София постигна високо дигитално ниво на услугите, които са в подкрепа на бизнеса и на гражданите. От 1 януари заявяването на електронни административни услуги към Столичната община се извършва само чрез Единния модел на заявяване, заплащане и предоставяне на електронни услуги към държавата. София е присъединена към Единния портал за електронни услуги за гражданите и бизнеса на МЕУ. Тук има над 170 общински електронни услуги за гражданите и бизнеса." Това каза по време на представяне на новите възможности и проекти за развитие на Столичната община кметът Йорданка Фандъкова пред членове на Българската търговско промишлена палата (БТПП), с които имаше работна среща. Тя напомни, че от години работи електронното дистанционно плащане на местни данъци и такси, електронния прием в детските градини, ясли и в първи клас, а НАГ усилено развива специализирани електронни услуги. Мобилното приложение NAG.Mobile, включва инструменти за визуализация на данни от плановете за регулация,кадастрална карта, зони за строителни граници и много други услуги.

"Ние винаги сме били коректен партньор на общината и фактът, че тук има добре развита икономика, е в резултат на условията, които има в града" – заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. От името на своите колеги той даде висока оценка за дигиталното развитие на града.

В работна среща участваха още председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, главният архитект Здравко Здравков, изпълнителният директор на "Топлофикация" Александър Александров, председателят на комисията по инженерна инфрасктруктура към СОС Николай Стойнев и изпълнителният директор на "Инвест София" Мария Христова. 

"София е бързо развиващ се град, благодарение на работата на бизнеса. Данните от последното преброяване, показват, че столицата продължава да привлича млади хора" – каза още кметът Фандъкова.

"По време на Ковид успяхме да направим истинска дигитална революция в обществения транспорт, където над 5 млн. пътувания са платени директно с банкови карти" – подчерта председателят на СОС Георги Георгиев. Той запозна бизнеса с проекта за мащабно обновяване на тротоарите, за което са предвидени над 120 млн. лева, както и с Програмата за публично-частно партньорство за изграждането на нови паркинги и спортни обекти.

Представителите на БТПП отправиха конкретни въпроси и предложение по отношение на работата на "Софийска вода", "Топлофикация" за развитието на велосипедната мрежа, рециклирането на отпадъци, защитата на публичния интерес и други.

"Истината е, че сме силно зависими от решенията на национално ниво и една от важните ни теми е приемането на бюджета. В настоящата политическа ситуация това е сериозно предизвикателство за всички" – посочи още Фандъкова пред представителите на БТПП. Тя уточни, че градът разчита основно на приходите от местните данъци и такси при липса на финансова децентрализация на общините.

31.10.2022