Кметът Йорданка Фандъкова и министър Младен Маринов участваха в учение за реакция при „Буря“

„Получена информация за ураганен вятър, буря и данни за разрушени къщи и пострадали хора...“ Това е част от учение по превенция за реакция при буря, което бе проведено на полигона от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, с директор Красимир Димитров, с личното участието на кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

То се проведе съвместно със СДВР, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", БЧК, "Софийска вода" и "Овъргаз" в присъствието на ръководството на тези служби и дружества.

"Столичната община е единствената, която изгради собствен полигон за обучение за реакция при различни кризисни ситуации: земетресения, наводнения, пожари, химически атаки. Създадохме специално аварийно-спасително звено, което с решение на Столичен общински съвет е част от дирекция "Аварийна помощ и превенция". Създадохме и доброволно формирование, в което участват 63 души" – посочи също кметът Фандъкова.

"Над 2 000 деца от 3. и 4. клас от столичните училища са преминали тази година обучение за реакции в кризисни ситуации на полигона в Панчарево на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община. През миналата година са обучени 1 800 ученици". Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът Фандъкова заяви, че е изключително важно децата да знаят как да реагират при кризисна ситуация. Фандъкова подчерта, че основната цел на учението е да се види нивото на координация между различните служби.

Кратък филм за реакция при възникване на горски пожари на Столичната община и Пожарната ще се разпространява от 1 август в градския транспорт, а от есента – и в столичните училища. "Целта е децата и възрастните да знаят как да реагират в подобна ситуация" – съобщи още столичният кмет.
 

 

Фотограф: Христо Касабов

 

 

02.07.2019