Кметът Йорданка Фандъкова и комисарят Мария Габриел откриха Балкански хакатон в София

Започна първият 24-часов Балкански хакатон с участието на девет държави

"Тази седмица София наистина е дигиталният център на Европа. В понеделник започна Дигиталната Асамблея, вчера дадохме старт на 10-тото юбилейно издание на Фестивала УЕБИТ, който привлече над 7 000 участници от цял свят, а днес започва първият 24-часов Балкански хакатон." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел откри Балканския хакатон.

Кметът Фандъкова благодари на комисаря Габриел за партньорството при организирането на тези събития. Само един месец след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София и в рамките на Българското председателство на Европейския съюз в София се провежда Балкански хакатон.

По думите на Йорданка Фандъкова най-голямото богатство на София са нейните млади и образовани хора. "Вярвам, че развитието на града е благодарение на идеите на младите креативни личности. Затова инвестираме сериозно в младите хора и възможностите да творят " – каза също Фандъкова.

Работим за развитието на София като "умен град". София днес посреща най-добрите програмисти от 9 държави – Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Румъния, Македония, Словения, Сърбия, Турция и България. Тук са студенти, младежи, стартъп компании, дизайнери, Ай Ти любители и професионалисти, които ще предложат прототипни решения на предизвикателства пред цифрова Европа и дигиталната свързаност на Балканите. Всички те ще дадат своя принос за дигиталната свързаност на Балканите и докато градът спи през нощта, програмистите ще финализират своите проекти. Ще предложат решения за това как да осигурим бъдеще на Европа, в което нито един гражданин няма да се чувства изолиран и дигитално изключен.

Кметът Фандъкова благодари на партньорите: представителство на ЕК в България, Държавна агенция „Електронно управление“, София Тех Парк, Асоциация за развитие на София и Уебит фестивал. 

 

27.06.2018