Кметът Йорданка Фандъкова е гост на 77-мото издание на фестивала La fesata del Covo

Кметът на София Йорданка Фандъкова е гост на 77-мото издание на фестивала La fesata del Covo по покана на кмета на Озимо, регион Марке, Симоне Пунялони. 

По време на фестивала в италианския град ще бъде представен макет на църквата „Света София", изработен от житни кълнове. Макетът е с размери 5 метра  на 3 метра и с височина 3.5 метра. Направен е от над 3 милиона житни кълнове, а в изработването му са участвали 200   жители на Озимо. Късно снощи Фъндъкова присъства на неговото довършване от майсторите на града.

" La fesata del Covo”  е празник посветен на Богородица. От 1939 г. жителите на Озимо изработват от житни класове макети с религиозно съдържание. С течение на времето религиозните сюжети се заменят от макети на храмове и традицията придобива международно значение. По-голяма част от макетите могат да се видят в местния музей. Сред тях са умалени копия на храма „Сантяго де Компостела” в Испания, храма "Василий Блажени" в Москва, базиликата "Сакре кьор" в Париж и базиликата "Свети Петър" в Рим.

През миналата година Организационният комитет на фестивала с гласуване избра базиликата „Света София“, която да бъде възпроизведена и показана на тазгодишното издание на фестивала.  

По време на шествието тази вечер макетът на базиликата „Света София“ ще премине по улиците на града и ще стигне  до  храма на Озимо с чудотворното изображение на Света Богородица.  Служба в храма ще  изнесе  монсеньор Христо Пройков –епископ на католическата църква в България.  

Макетът на „Света София“ ще пристигне в София за празника на града - 17 септември и ще може да бъде видян от софиянци и гостите на столицата. 

По рано днес кметът на София Йорданка Фанъдкова проведе работна среща с кмета на Озимо Симоне Пунялони.  В разговорите взеха участие  посланикът на Република България в Република Италия Н.Пр.  Марин Райков и Малина Едрева, председател на комисията по култура, образование, наука и културно многообразие на Столичния общински съвет.  Кметът Фандъкова благодари на жителите на Озимо за вниманието и интереса към културно-историческото  наследство на София и изрази  увереност, че  сътрудничество ще продължи. 

„Изборът на жителите на Озимо  да пресъздават в умалено копие  столичния храм „Света София“ е чест за нас и възможност  за  още по-активен културен диалог“ , посочи столичният кмет и припомни, че  Столичната община и регион Марке поддържат активен диалог от 2013 година, когато участваха заедно в надпреварата „Европейска столица на културата“. Със съдействието на регион Марке в България за пръв път гостува оригинална  картина на Рафаело. Творбата  „Св. Екатерина Александрийска“ беше изложена в Националната художествена галерия и десетки хиляди столичани  успяха да я видят.     

По време на срещата между Йорданка Фандъкова и Симоне Пунялони бяха обсъдени възможностите за  развитие на икономиките на градовете. Фандъкова представи възможностите за инвестиции в София с конкретни проекти за  възстановяване на минералните бани в града.   „Туризмът развива икономиката и създава работни места“, подчерта  столичният кмет.   „В последните години инвестираме собствени средства в разкриването на археологическото наследство на града. Със средства от бюджета на общината реставрираме уникални мозайки от 4 в., намерени под базиликата „Св. София“, които вече връщаме на мястото им, построихме и подземния музей под „Св. София“, който стана най-посещаваният туристически обект в града“, припомни кметът. 

По време на срещата бе подписан меморандум  за сътрудничество между град Озимо и София в областта на образованието, културата, туризма, икономиката и младежките политики.

Кметът Йорданка Фандъкова се среща и с българската общност от регион Марке. 

В рамките на посещението си в регион Марке посланик Марин Райков проведе разговори с представители на  местния бизнес, които проявиха интерес от инвестиции в България предимно в индустриалната област.

 

07.08.2016