Кметът Фандъкова: Заложили сме 25 обекта в Инвестиционната ни строителна програма

 

Необходима е и методика и механизъм за индексация във връзка с повишените цени на строителните материали

 

"Заложили сме 25 обекта, като в тях са включени големи инфраструктурни проекти, улици и булеварди, изграждането на кръговото кръстовище на бул. “Кл. Охридски“, 10 квартални улици в различни райони на София, както и няколко моста в Инвестиционната ни строителна програма за тази година." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи на новото кръстовище с кръгово движение на бул. “Кл. Охридски“ и бул. “Андрей Ляпчев“. На проверката присъства и зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов.

Утре започва втория етап от реконструкцията на бул. "Първа българска армия". Очакваме разрешения за строеж на бул. „Източна тангента“, на улица "Кукуш" и следващия етап на "Николай Коперник", „Тодор Каблешков“, на които също предстои да се работи.

"С извършването на строителните дейности реализираме един дългочакан и много необходим проект. Започнахме работа по кръговото кръстовище в средата на месец април и към момента вече имаме изградено пътното платно по бул. "Св. Климент Охридски" в посока "Околовръстен път". В момента на практика изпълняваме втория етап, като работим по изграждане на северното платно на бул. "Андрей Ляпчев" и по самия кръг на кръстовището, в който ще бъдат обособени две ленти за движение. В рамките на строителните дейности ще се осъществи връзка между съществуващите пътни платна на двата булеварда, като в обсега на кръстовището ще обособим и нови тротоари". Това каза зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов.

Кметът на София напомни, че недобре свършена работа няма да се заплаща.

Десетте улици, които също са включени в Програмата, са в различни квартали на София.

Кметът Фандъкова каза и за необходимостта от методика за индексация във връзка с повишените цени на строителните материали. По думите ѝ: "Има една въпросителна – от доста време разговаряме с правителството за очакваната методика и механизъм за индексация във връзка с повишените цени на строителните материали. Повечето от компаниите подадоха искания за индексации или заявления за прекратяване на договорите. Чух анонси, че предстои да се приеме такава методика, затова апелирам да се реши колкото се може по-бързо, защото тази методика засяга и проектите с европейско финансиране" – каза Фандъкова.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

10.05.2022