Кметът Фандъкова връчи „Зелена карта“ на гръцко-испанската компания "Етем Гестамп Алуминиум Екстружънс"

Invest Sofia връчи от началото на годината шест „Зелени карти“ на инвеститори, които реализират проекти общо за 125 млн. евро

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи „Зелена карта“ на гръцко-испанската компания "Етем Гестамп Алуминиум Екстружънс" АД.

"Това е шестата компания, която получава „Зелена карта“, предоставена от Invest Sofia с цел „бърза писта“ за индивидуално административно обслужване на инвеститори на територията на Столична община. За нас сферата на иновациите и зелената трансформация е ключова за развитието на града" – каза кметът на София Фандъкова. Тя благодари на компанията за избора на София за своята нова инвестиция, чрез която ще открие нови 130 работни места.

"Етем Гестамп Алуминиум Екстружънс" АД е водещ производител в областта на алуминиевата екструзия и обяви наскоро нова инвестиция от 60 милиона евро за построяването на сграда, внедряването на нови технологии и напълно автоматизирано вътрешно логистично решение към производственото си звено в София.

Стратегията на компанията е фокусирана върху тенденции като електромобилност, по-леки превозни средства и нулеви емисии в подкрепа на глобалната цел за устойчивост и въглероден неутралност. Гръцко-испанската група има предприятие в района на промишлена зона “Илиянци”, което стартира дейност през 2019 г. като проект на смесените дружества Etem Bulgaria, част от гръцката Viohalco, и испанската Gestamp. В София компанията има и Център за развойна дейност, който работи заедно с клиентите по проектирането на изделията.

Новата инвестиция в София идва, след като "Етем Гестамп Алуминиум Екстружънс" АД спечели два от най-големите проекта в своята история. В края на 2022 г. е планирано компанията да започне серийно производство на корпуси за батерии за две от най-модерните и високотехнологични компании – „Порше“ и „Ягуар Ленд Роувер Груп“. Инвестиционният план на компанията е за над 60 милиона евро.

„Ние сме тук, за да работим заедно и да помагаме за решението на предизвикателствата“ – каза главният изпълнителен директор на Invest Sofia д-р Мария Христова. Тя подчерта възможностите за съвместна работа и пое ангажимента да съдейства на компанията при намирането на нови кадри.

Invest Sofia връчи от началото на годината шест „Зелени карти“ на инвеститори, които реализират проекти на територията на София, като общият размер на планираните инвестиции е за 125 млн. евро, а новите работни места – 500.

 

20.04.2022