Кметът Фандъкова връчи специален приз на европейската шампионка по фехтовка Йоана Илиева

Младата състезателка става лице на „София – европейска столица на спорта“ за 2020 г.

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи специален приз на талантливата българка Йоана Илиева, която е сред най-успешните млади състезатели в световната фехтовка. Илиева е определена за лице на инициативата „София – европейска столица на спорта“ за 2020 г.

Йоана Илиева стана европейски шампион по фехтовка при 20-годишните. На 17 години тя спечели първо място в световната ранглиста и бронзов медал от световното първенство и с това стана носител на първия женски медал в историята на българската фехтовка.

„Благодаря на Илиева, че с нейния талант и авторитет ще увлича всички и най-вече децата да спортуват. В лицето на Йоана младите хора ще имат сериозен пример до какво води многото работа, постоянство и талант. Пожелаваме й успех и във фехтовката, и като лице на инициативата. Искам същевременно да благодаря на Александра Фейгин за това, че миналата година бе с нас, и да й пожелая успех на предстоящото на Световното първенство за жени в Канада този месец.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Инициативата „София – европейска столица на спорта“ помага да инвестираме както в спортни събития, така и в спортната инфраструктура. Тя ни дава възможност също така да подпомагаме спортните клубове. Тази година увеличихме за втори път средствата по програмата за подпомагане на спортните клубове и тя вече е в размер на 900 000 лв. До първи април се очакват предложенията, за да може повече детско-юношески школи да се възползват от тази полезна програма, с която се подпомагат младите таланти" – каза също кметът Фандъкова.

"И тази година Фондация „София – европейска столица на спорта“ има в календара си над 110 събития и активности, много от тях са на територията на Природен парк "Витоша". В партньорство с Парка предстои подписване на споразумение, с което планираме възстановяване на заслоните на Комините и Боянски водопад, на санитарни възли на Златни мостове, рехабилитация на туристически пътеки и възстановяване на 11 чешми."

По думите на кмета Фандъкова: „Голямата ни цел, свързана с активния начин на живот и спорта, е възстановяване на лифтовете на Витоша. В момента по моя заповед се извършва правен анализ на всички законови възможности за възстановяване на спрените лифтове. Първата ни цел е възстановяване на Княжевския лифт. С много усилия успяхме да накараме собствениците на лифтовите съоръжения да внесат специализиран план за възстановяването му и той в момента се разглежда от експертите.“

Столичната община продължава да инвестира в изграждането на училищни физкултурни салони, на басейни, като предстои да отвори врати и басейнът в аквапарк „Възраждане“.

Йоана Илиева благодари за оказаната чест и сподели какво й предстои в близко време. Освен световните купи и Световното първенство в САЩ, важна е и Европейската олимпийска квалификация, която дава възможност на победителката да участва на игрите в Токио. Благодарност към Столична община за доверието изразиха нейният треньор Иво Воденов и директорът на фехтовална Академия „Етрополски“ Запрян Ванчев. На церемонията присъстваха още зам.-кметът по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” доц. д-р Тодор Чобанов и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.


04.03.2020