Кметът Фандъкова връчи приз на Катрин Маноилова – новото лице на „София – евростолица на спорта“

"Много успехи и да бъде вдъхновяващ пример." Това пожела на Катрин Маноилова кметът на София Йорданка Фандъкова, която връчи специален приз на първата българка с медал от Олимпийски зимни младежки игри. Днес най-добрата ни състезателка по шорттрек бе обявена за лице на инициативата „София – европейска столица на спорта“ за 2021 г.

„Благодаря на Маноилова, че с нейния талант и авторитет ще увлича всички граждани и най-вече децата за активен начин на живот. Пожелаваме ѝ успех и в шорттрека, и като лице на инициативата. Надявам се със своя пример Катрин да привлече повече млади хора по спортните обекти и градът ни да се радва на много успехи. „София – европейска столица на спорта“ е инициатива, която насърчава не само развитието на професионалния спорт, а е възможност за всеки да води активен начин на живот. Тази година Фондацията е планирала над 100 събития" – посочи Фандъкова.

Катрин Маноилова благодари, че е избрана за лице на инициативата. „Надявам се чрез личния пример да вдъхновя много деца да бъдат активни и да спортуват, защото спортът е здраве“ – каза развълнуваната състезателка.

В знак на благодарност към Столична община Катрин и нейната треньорка Евгения Раданова връчиха на кмета Фандъкова състезателно трико с герба на София. „Това е символичен подарък за огромната и безценна подкрепа, която общината е давала на софийските деца да спортуват. В тези трудни времена тази помощ е от изключително значение. Горда съм, че бях част от екипа, подкрепил успешно през 2014 г. кандидатурата на София за европейска столица на спорта. Надявам се много български деца да се заразят от примера на Катрин и от примера на други известни наши състезатели. Не е задължително младите хора непременно да се занимават професионално със спорт, но е важно да спортуват за да бъдат здрави“ – каза спечелилата най-много медали от зимни олимпиади българка Евгения Раданова.

 

В Програмата на Фондация „София – европейска столица на спорта“ за 2021 г. са залегнали 112 събития и активности, плюс приблизително още толкова съпътстващи.

Маноилова спечели първият в историята на България медал от Олимпийски зимни младежки игри, като на състезанията в Лилехамер (Норвегия) през 2016 г. отвоюва два бронза – на 500 м и в смесената щафета. На състоялото се през миналия уикенд в Дордрехт (Нидерландия) Световно първенство за жени Катрин се нареди 14-а на 1500 м, 17-а на 1000 м и 18-а в общото класиране. В момента тя е състезателка на клуб „Айс Пик“ под ръководството на трикратната олимпийска медалистка Евгения Раданова.

Като лице на инициатива „София – европейска столица на спорта“ Маноилова наследява три изключително талантливи и обаятелни български състезателки: Християна Тодорова (художествена гимнастика – 2018 г.), Александра Фейгин (фигурно пързаляне – 2019 г.) и Йоана Илиева (фехтовка – 2020 г.). Всички те са сред най-обичаните и следени като поведенчески модел от младите в България.

10.03.2021