Кметът Фандъкова връчи Отличието на Столичната община за принос към изкуството на киното на Анжел Вагенщайн, в годината на неговия 100-годишен юбилей

На 10 март започна "София Филм Фест". 26-ото издание на Международния кинофестивал ще поднесе много изненади, с над 80 заглавия.

"Пожелавам успех на Фестивала и много вълнуващи моменти с филмите, които са включени в неговата богата програма" – каза кметът Фандъкова.

Кметът изрази съпричастност към хората от Украйна, които защитават близките си и своята свобода в тези дни. "Ние можем да помогнем на бягащите от войната, които се нуждаят от грижа и закрила" – посочи също Фандъкова.

Кметът Фандъкова връчи Отличието на Столичната община за принос към изкуството на киното на Анжел Вагенщайн, в годината на неговия 100-годишен юбилей. Наградата от името на Анжел Вагенщайн взе неговата внучка Жаклин Вагенщайн.

От 2010 г. Фестивалът е единственият български филмов фестивал, акредитиран от Международната федерация на продуцентските асоциации в света. Откриването на Фестивала започна с филма, който се представя за първи път след "Берлинале". Това е най-новият филм на една от легендарните личности на френското кино Клер Дени "Двете страни на острието“, на който беше присъдена „Сребърна мечка“ за режисура на "Берлинале" 2022.

Тази година специален акцент във Фестивала е творчеството на жените в киното и програма с филми на български жени режисьори, които също са били подкрепени от Програма „Култура“ на Столична община.

Сред българските заглавия с премиерни или специални прожекции на игралните „В сърцето на машината“ на Мартин Макариев, „Не те харесвам“ на Борислав Костов, „Жири“ на Петя Йосифова-Хънкинс, както и интригуващи документални творби – последният филм на Анна Петкова „ Авантюриста“, заслужил „Златен ритон“ за документален филм, дебютният пълнометражен филм на Биляна Кирилова „Воев“, посветен на легендарния музикант, поет и артист Димитър Воев; най-новият филм на Костадин Бонев „Гео Милев в лабиринта на времето“, филмът за група "Фактор" „Срещу времето“ на Росен Елезов и документът за известния български борец и колекционер на изкуството Боян Радев – „Гладиатор“ на Николай Василев.

Фотограф:  Аделина Ангелова

 

11.03.2022