Кметът Фандъкова връчи наградите за "Читател и Писател на годината"

С близо 14 000 са се увеличили читателите на Столичната библиотека

Кметът Йорданка Фандъкова връчи наградата за "Писател на годината" на Милен Русков. "Читател на годината" е Валя Петрова, която е незряща. "Поздравявам Столичната библиотека за всички инициативи за насърчаване на четенето. С близо 14 000 са се увеличили читателите на библиотеката тази година, а подарените книги са 2000". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при връчване на годишните награди на Столичната библиотека.

Столичната библиотека е най-голямата публична библиотека в страната с близо 47 хил. читатели, половината от които до 28-годишна възраст, над половин милион са посетителите годишно. Книжният фонд е над 1 милион тома, от които 200
хиляди на чужди езици. Сайтът и електронният каталог имат 250 хиляди посещения.

След като откри Дигиталния център Столична библиотека увеличи дигиталните си ресурси и разви виртуалните си платформи като "Българската литературна класика – знание за всички" и "Дигитална София".

През 2017 г. стартира кампанията "Книгите отиват при вас" с новия Библиобус – първият в България мобилен филиал на Столичната библиотека, който разширява възможностите на читателите за достъп до ресурсите на библиотеката.

Библиобусът посети над 20 училища и бяха записани 1450 нови читатели за 4 месеца. Стартира и кампанията "Пътувай и чети" със Столична община и Центъра за градска мобилност, в която предлагахме книги в ретротрамвая и на спирките на градския транспорт. Продължиха традиционните ни инициативи "Зелени библиотеки в парка", "Библиотеки в планината", летни занимални и литературни клубове.

"Благодаря на писателите, които сътрудничат на Библиотеката, защото реалната среща с писателите е голямо духовно богатство", посочи също кметът Фандъкова.

"През 2018 г. ще ремонтираме ул. "Граф Игнатиев" и площад "Славейков"  ще запазим местата за продажба на книги, но с по-модерен и добър вид, ще отворим повече пространство за пешеходци и места за отдих", информира още Фандъкова.

Фотограф: Гео Калев

 

 

20.12.2017