Кметът Фандъкова връчи наградата за духовен принос „Иван Вазов“ на писателя Антон Дончев

На сцената на Народния театър кметът на София Йорданка Фандъкова, която е патрон на инициативата за отбелязване на 170 години от рождението на народния поет Иван Вазов, връчи Първата награда за духовен принос на писателя акад. Антон Дончев. С отличието бе удостоена и Гергина Тончева, бивш директор на Националната гимназия за древни езици и култури.

„Творчеството е съавторство, както в любовта нужни са двама. Читателят съживява произведения на изкуството. Ние оживяваме Вазов и неговото творчество живее. Неговите идеи, герои оживяват“ – каза Антон Дончев.

На церемонията присъстваха директорът на Народния театър Мариус Донкин, кметът на Сопот Деян Дойнов, директорът на БАН акад. Юлиан Ревалски.  

Тържествата, с които преди 100 г. е бил почетен Иван Вазов, бяха преповторени и на 170-годипшината на народния поет. Така Народният театър, Столичната община, БАН и Националният литературен музей организираха почитта към житейския и творческия път на Вазов.

През деня бе организирана изложба в Галерията на открито в Градската градина, а пред дома на поета, на балкона, две деца изпълниха емблематичните стихотворения „Аз съм българче“ и „Молитва“. Цветя и венци бяха поднесени на паметника на Вазов пред базиликата Света София.

 

10.07.2020