Кметът Фандъкова връчи наградата „Читател на годината“ на Столична библиотека

"За последните четири години читателите на Столичната библиотека са се увеличили с 20 хиляди." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която връчи наградата "Читател на годината" в инициативата на Столичната библиотека. Читател на годината е Христина Николаева Савова. Тя е читател на библиотеката от 2008 година като предпочита да чете художествена литература. Столичната община има богата традиция да подкрепя, насърчава и откроява творците, хората на изкуството и културата.

За 2019 г. се предвижда разширяване на филиал "Студентски" в "Студентския град". Предвижда се разширяване на една от успешните инициативи – Столичният библиобус. С него ще бъдат достигнати и социални домове и домове за възрастни хора.

"Поздравявам Столична библиотека за нейната деветдесета годишнина" – каза кметът.

София създава връзки между своите творци и хората и споделя духовното си богатство. В тази насока е и инициативата ни за следващата година. През 2019 г. специален приоритет в календара на културните събития на Столична община и Столична програма „Култура“ е осъществяването на връзки с европейската култура и изкуство.

Писател на годината е Георги Господинов, а наградата му връчи миналогодишният носител на приза – Милен Русков.

Най-четени съвременни български писатели в Столична библиотека са:

Владимир Зарев – Трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“ и „Орлов мост“
Алек Попов – „Сестри Палавееви“, „Сестри Палавееви: по пътя към Новия свят“ и „Мисия Лондон“
Захари Карабашлиев – „Хавра“, „18 процента сиво, Не толкова кратка история на самолета“
Венета Райкова – „Вещицата“, „Инсомния“, „Вендета“

Писател на годината – детски автор 2018 е Божана Апостолова – поредицата за „Малката Божана“. 

Най-четени съвременни детски писатели в Столична библиотека: Радостина Николова – поредицата за „Мотовете“; Мая Дългъчева – „Топлото човече“, „На какво ухае зимата“, „Приказки от Оная гора“.

Най-четен автор на научна и научно-популярна литература в Столична библиотека: Николай Овчаров – „Археолог от „Осанна!“ до „Разпни го!“, „Велики Преслав могъщият“, „Един археолог пътешества по света“, „Корабоплаването по българското черноморско крайбрежие (ХIV – ХIХ век)“, „Некрополът“, „Образът и подобието“, „Орфей – оракулът на Татул“, „Перперикон и околните твърдини през Средновековието“, „По долината на р. Искър от София до Самоков“, „Победите на цар Калоян 1197 – 1207“, „Предречено на Перперикон“, „Проучвания върху Средновековието и по-новата история на Вардарска Македония“, „Цар Иван Александър Асен. Миротворецът“, „Цар Иван Шишман – защитникът на отечеството“, „Цар Иван Шишман предател или светец“, „Цар Калоян – пълководецът“, „Царственият Търновград, Шифърът на Перперикон“; Юлияна Антонова – Мурата – „Моши моши, Япония“; Анна Заркова – „Големите убийства в България“, „Големите убийства“.

Награди за медийно отразяване на Столична библиотека 2018 г. получиха БНТ, Дирекция „Новини“, бТВ, БНР, „Онлайн Труд“, вестник „19 минути“.

 

19.12.2018