Кметът Фандъкова връчи грамота на проф. Васил Николов за разкриване на културно-историческото наследство на София

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова връчи грамота на проф. Васил Николов по повод неговия рожден ден за разкриване на културно-историческото наследство на неолитното селище "Слатина" в София.

Проф. Николов вече няколко десетилетия проучва най-древното минало на града и успя, заедно със забележителния си екип, да отмести назад в хилядолетията момента, когато първите постоянни жители избират това прекрасно място за свой дом. Благодарение на неговите проучвания завесата на времето се повдигна и днес ние знаем много повече за неолитна София, отколкото преди.

Древните не спират да ни изумяват с постиженията си – развита архитектура и религия, забележително изкуство. Много от техните тайни нямаше да бъдат разкрити, ако не бяха научните успехи на проф. Николов и учените от НАИМ при БАН. Това каза в приветствието си кметът Йорданка Фандъкова пред заместник-министри, председателя на БАН, ректора на Софийския университет, учени.

Неолитно селище "Слатина", считано за едно от най-старите неолитни селища в Европа, е на повече от 8000 години. Разкрити са къщите на първите земевладелци в Европа при проучването на неолитното селище в кв. "Слатина".

Открити са останки от две къщи, като едната е била 150 кв. м. Предстои да се изпълни проект за превръщане на археологическите находки в музеи на открито.

13.01.2017