Кметът Фандъкова участва във възпоменание на жертвите на Холокоста

Кметът Йорданка Фандъкова участва в церемония по възпоменание на жертвите на Холокоста в Софийската синагога на 30 януари, организирана от организацията на евреите в България „Шалом“, с председател д-р Александър Оскар. Фандъкова запали свещ в памет на Димитър Пешев – български политик и общественик, който успява да предотврати депортацията на българските евреи и е удостоен със званието „Праведник на света“ в Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста.

Кметът Фандъкова посочи, че за нас е чест да бъдем заедно на тази вечер в Софийската синагога с близки на Димитър Пешев.

Датата 27 януари е избрана за възпоменание, защото е годишнина от освобождението на нацисткия лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау.

Днес послание и паметта за него трябва да бъде отбелязано и предадено на поколенията. Това е послание за мир и спасение.

На възпоменателната церемония присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, зам.-кметът д-р Тодор Чобанов, дипломатически представители, политици, общественици.

В церемонията бяха запалени свещи в памет на българи, които са помогнали за спасението на еврейската общност Екзарх Стефан, Патриарх Кирил, Асен Суичмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов, Димо Тотев Казасов, д-р Павел Герджиков, Вера Пасева-Ичкова, Надежда Василева, Младен Иванов, Станка Стойчева, д-р Атанас Костов, Рубин Димитров-Бико, Анна Сърчаджиева, Спиро Денков, Васили Иванов, Анна Георгиева Дамянова-Попстефанова, Михаил Георгиев Михайлов, Петър Михалев.

"Възпоменанието е знак на признателност и памет за тези българи, които са помогнали за спасението заради героичното им опълчване срещу депортацията и спасяването на човешки животи. Със съжаление не бива да се забравя и паметта на онези евреи, които са били депортирани от земите, намиращи се под българска администрация. Наше задължение е да помним историята на Холокоста" – каза в думите си София Коен.

 

 

 

31.01.2020