Кметът Фандъкова: София я пазим и променяме заедно

Честит празник на вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Ден, в който града ни заедно с храма, дал името му, честват своя празник.

Това каза в приветственото си слово пред храма „Света София“ кметът Йорданка Фандъкова по повод 17 септември – православния празник на Светите великомъченици Надежда, Вяра и Любов и майка им София и Ден на София. В словото си кметът каза още: “Света София”, която виждате зад мен, пази на същото това място основите на църкви още от 4-и век и спомена за събития, променили европейската история. Да, София е древен град, но е град с млад дух, с много енергия и с много сила. И това са силата и енергията на неговите хора, на всеки от вас. Защото София я пазим и променяме заедно.

Променяте я Вие, със знанията, с талантите, със стремежите, с неспирния критичен дух, с желанието да се докажеш, да се справиш по-добре. Защото София предизвиква с възможностите, които и създава, и дава. Всеки оставя своя белег върху града и живее своята неповторима софийска история. Защото София се живее. Защото градът е общност и няма нито пътища, нито домове без хора. В този ден искам да благодаря на усилията на всеки един от вас - за усилието да пазим, за желанието да правим, за хъса да искаме. Благодаря Ви и за доверието, което се стараем да заслужаваме всеки ден. Благодаря Ви!

И в този прекрасен ден Ви пожелавам от сърце да сте здрави. Нека имаме мъдростта да различаваме правилното от неправилното. И силата да избираме доброто, както за големите решения, пред които сме изправени, така и във всекидневните ни малки избори, в отношението ни един към друг.  Нека изберем да бъдем добри хора, защото това променя всичко.И Бог да пази София!Честит празник!“

На тържественото честване присъстваха президентът на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, патриарха на България Неофит, областният управител на област София – град Николай Пехливанов, председателят на Столичен общински съвет Елен Герджиков, общински съветници, районни кметове, журналисти и граждани.

 

 

17.09.2017