Кметът Фандъкова се включи в инициатива на МБАЛ „Надежда“, посветена на борбата с рак на гърдата

В Международен ден за борба с рака на гърдата, 19 октомври, в Градската градина пред Народния театър се състоя официалното откриване на фотоизложбата „Запази надежда“, която се реализира от Болница „Надежда“ с подкрепата на Столична община. Изложбата е част от едноименната мащабна кампания на лечебното заведение, посветена на борбата с рака на гърдата и съхраняването на репродуктивните възможности на младите жени, сблъскали се с диагнозата.

Изложбата бе открита от кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на Болница „Надежда“ д-р Анелия Рачева, специалисти от лечебното заведение, пряко ангажирани с грижата за жените с рак на гърдата, и четири смели момичета, които застанаха с лицата и личните си истории за срещата си с това заболяване.

Автор на снимките е известният моден фотограф Диляна Флорентин, също гост на събитието, която за втора поредна година подаде ръка на кампанията на МБАЛ „Надежда“.

„От изключително значение е информираността на жените за това колко е важно да се прегледат навреме, защото, открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим. Столичната община е първата, започнала кампания за превенция чрез скрининг на рак на гърдата, която продължаваме и тази година. По тази програма са прегледани над 22 000 жени“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Д-р Рачева, административен директор на МБАЛ “Надежда“, сподели, че "жени в млада възраст също се сблъскват с диагнозата рак на гърдата. За съжаление, терапиите, през които трябва да преминат, могат да се отразят негативно на шансовете им за дете след лечението. Затова е важно да бъдат информирани навреме за възможностите за съхраняване на репродуктивните им способности преди началото на терапията.“

 

19.10.2020