Кметът Фандъкова се срещна с шампионки по конен спорт

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави три момичета, завоювали отлични постижения в областта на конния спорт. Тя им връчи плакети за постигнати победи в европейски първенства. 

Ая Митева пренаписа историята на българския конен спорт, след като спечели бронзов медал на Европейското първенство за деца в холандския град Зуидволде. Отличието е първо за България в турнир от подобно ниво. 

Националният тим за деца беше представен от Ивана Ангелова (14 години), Ася Петрова (13 години) и 12-годишната Елиза Чолакова от София, която беше най-младата участничка в турнира. Само една наказателна точка за време обаче лиши отбора от възможността да влезе в челните места. Състезанието протече в три дни и пет отделни изпитания. В него участваха 120 деца от 30 държави и 22 национални отбора, както и Мирела Райкова, балкански шампион, с треньор Райко Гануков. На срещата присъства и Лияна Панделиева. Малките състезателки бяха съпроводени от дългогодишния треньор по конен спорт Стоица Аргилашки. Той е и съдия по конен спорт, управител на Конна база "Ниеса", организатор на "Купа София". Аргилашки притежава богат опит и умения в работа с подрастващи, аматьори и състезатели. Като състезател и треньор Стоица е започнал своята кариера през 1968 г. в гр. Съединение, място с вековни традиции в отглеждане на коне и развитие на конния спорт.

 

 

25.07.2019