Кметът Фандъкова се срещна с чуждестранни предприемачи, водени от Столичната общинска агенция за инвестиции

През последните години София се развива като една от европейските столици с най-голям ръст на стартиращите компании в IT сектора

На 24 април 2017г. в Столична община се проведе среща на кмета Йорданка Фандъкова и предприемачи, известни имена в областта на ИТ индустрията и технологиите от САЩ. Срещата е организирана от Столичната общинска агенция за инвестиции, с председател Владимир Данаилов.

На срещата присъстваха - Норман Винарски - известна фигура в областта на изкуствения интелект, президент е на SRI Ventures, Майкъл Марвин - развил повече от 100 технологични компании и е водещо име на Tech Valley. Джейми Уилямс е професионален футболист, създава успешна филмова компания Ymotion и известен сценарист и режисьор, същевременно развива и множество технологични компании и става успешен предприемач.

Те са открили офис в София и имат желание да подкрепят проекти за стартъпи, за образование в предприемачество, както и развитие на масовия спорт. В София имат лекция, предназначена за бизнеса, предприемачеството и управление. Те познават София като място, където IT индустрията се развива през последните години изключително бързо, а градът ги грабнал със своята зеленина.

Кметът Фандъкова благодари за интереса към София. По думите й през последните години градът се развива и утвърждава като една от европейските столици с най-голям ръст на стартиращите компании в IT сектора и най-голям брой на създадените фирми в областта на информационните и комуникационните технологии. Това се дължи на високообразовани специалисти. Над 18% от БВП на София се създава от IT сектора, заетите в в него са над 25 хил. души, като статистиката отчита ежегоден ръст. Образованието е един от основните ни приоритети. Обръщаме специално внимание на образованието, посочи също кметът Фандъкова.

След срещата гостите посетиха и църквата "Света София" и подземния археологически музей, където историята на базиликата, дала името на града интересно и увлекателно представи д-р Тодор Чобанов - зам.-кмет на Столична община.

26.04.2017