Кметът Фандъкова: Рейтинговата система на университететите допринася за качество на образованиетоКметът на София Йорданка Фандъкова връчи наградата за първо място през 2016 г. в професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия" на ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. д-р инж. Иван Марков.

Наградите на Висшите учебни заведения, класирани в рейтинга на университетите бяха връчени на церемония, организирана от вестник "24 часа". Благодаря на всички ректори на университети, каза кметът Фандъкова. Когато станах министър на образованието, ми се наложи да спася този проект. Не беше лесно да се приеме от всички, не беше лесно да се утвърди. В първото правителство на Бойко Борисов се въведе рейтинговата система и финансирането се обвърза с нея, каза кметът Фандъкова. По думите й това е реформа и националната цел - не просто образование, а качествено образование, каза кметът на София.

Столична община вече натрупа сериозен опит в доброто си партньорство с академичните и университетски институции. Създадохме Експертен съвет по наука, технологии и иновации, който работи вече 5-та година и в него участват представители на всички университети, както и институтите на Българска академия на науките, посочи също кметът Фандъкова.

На церемонията присъстваха Президентът на България Роден Плевнелиев, вицепремиерът Меглена Кунева, издателят на вестник "24 часа" Венелина Гочева.

06.12.2016