Кметът Фандъкова разгледа изложбата Мemento Mori

Започна седмото издание на фестивала "ФотоФабрика" в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети изложбата от фестивала „ФотоФабрика“ Мemento Mori (“Помни, че си смъртен”). В експозицията, подредена в Националната художествена галерия са събрани кадри от 18 български автори, работещи у нас и в чужбина.

Това са: Антон Кръстев, Валентин Стефанов, Васил Германов, Веселина Николаева, Виолета Апостолова, Вихрен Георгиев, Георги Стоилов, Дориян Тодоров, Евгени Димитров, Мария Милкова, Михаил Новаков, Николай Дойчинов, Павел Червенков, Пепа Христова/Аня Полман, Светлана Бахчеванова, Стоян Ненов, Яна Лозева и Яна Паскова.

Фотографите приеха предизвикателството на "ФотоФабрика" да разкажат в кадри за безпрецедентните времена, в които живеем. Всеки избира своя фокус към темата – а тя неизменно е една: светът, който ни се случи, докато правихме други планове за него. Работите разказват с личния почерк на всеки фотограф за периода на извънредното положение, когато обективите гледаха и навън, но и навътре към собствените ни уголемени страхове, спрени планове и объркани надежди.

В изложбата специално участие взема и световноизвестният фотограф Ървин Олаф, който гостува на "ФотоФабрика" през 2016. В рамките на Memento Mori той ексклузивно показва слайдшоу със свои работи от серията April Fool, 2020 (“Априлска шега, 2020”), създадени по време на COVID-19. Снимките придават форма на емоциите и образите, парализирали автора, след като всички се събудихме в сюрреалистичния кошмар на пандемията, както казва Ървин Олаф.

"ФотоФабрика" е част от Календара на културните събития на Столична община.

 

02.07.2020