Кметът Фандъкова провери реконструкцията на 62. ОУ в кв. “Обеля“

"62. Основно училище „Христо Ботев“ в кв. “Обеля“ е един от 17-те обекта, на които се извършва основен ремонт. Сградата се модернизира по Проект „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 г. – 2020 г. Стойността на проекта е 63,6 млн. лв., от които близо 58 млн. лв. са от Оперативната програма, а останалите средства са съфинансиране от бюджета на Столична община." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строително-ремонтните работи заедно със зам.-кмета по направление „Инвестиции и строителство“ Ирина Савина и кмета на район „Връбница“ Младен Младенов.

В сградата на училището се изпълняват мерки за енергийна ефективност, реконструира се корпус с 6 класни стаи. Ремонтът цели цялостна модернизация на училището и се очаква да приключи в края на януари 2019 г.

"Между 40 – 60% се очаква да бъдат спестени при изпълнение на мерките за енергийна ефективност. Това е важна мярка за борбата с климатичните промени и съответно за по-чист въздух в София" – каза също Фандъкова. Повечето от 26 обекта са на територията на пет столични района – "Илинден", "Връбница", "Надежда" и "Красна поляна". Френската гимназия е в район "Средец".

В момента се изпълняват цялостни ремонти в 10 училища и 7 детски градини. За 8 обекта се извършват процедури за избор на изпълнител, които се очаква да приключат до края на годината. Това са пет училища и три детски градини. По отношение на Френската гимназия са констатирани несъответствия с действащия Подробен устройствен план. Поради това се налага да бъдат изработени и одобрени изменение на ПУП и преработка на инвестиционните проекти. Затова ще бъде прекратена и обществената поръчка. 

05.11.2018