Кметът Фандъкова провери проучвания на културно-историческото наследство на площад "Света Неделя"

Нашата цел е да разкрием, да запазим и да експонираме богатото историческо-културно наследство на София

За първи път целенасочени проучвания на културно-историческото наследство на площад "Света Неделя" започнахме със средства по Програма "Култура" на Столична община преди три години. Целта е разкриването и документирането на археологическите структури и архитектурните останки под съвременния площад, с цел проектиране на предстоящата цялостна реконструкция и преустройство на пространството около църквата "Св. Неделя". Общо досега са инвестирани над

340 хил.лв. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на работата по проучванията на археологическото наследство. Работата по обекта е мобилизирала научния потенциал на София - учени от Националния археологически музей при БАН, както и от Музея за история на София. Нашата цел е да разкрием, да запазим и да експонираме богатото историческо-културно наследство на София и да го впишем в пешеходна зона и площадна среда. За трета поредна година финансираме този обект и за нас е важно вече да пристъпим към оформянето на площадното пространство. Възложила съм оформяне на ограда, с прозрачни пана, така че да се виждат дейностите отвътре и пана със снимки и информация за обекти от София, каза кметът Фандъкова.

Заданието за проектиране за градоустройствена концепция на площад "Света Неделя" ще бъде подложено на обществено обсъждане през септември, каза главният архитект на София Здравко Здравков. Заданието е направено от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Разгледано е на експертен съвет с конкретни забележки, предстои да бъде обсъдено и публично.

Целта ни е да направим площада пешеходен, каза арх. Здравков.

Археологът Веселка Кацарова, ръководител на обекта, посочи, че разкопките са на подготвителен етап, който може да даде реална представа за необходимото проектиране след това на тази част от столицата. Проучванията продължават, известна от самото начало е сграда, която най-вероятно е била една от обществените сгради на Сердика.

Сградата е от средата на втори век, когато Сердика получава статут на римски град. Археологическият обект при пл. "Света Неделя" вече привлича туристи от цял свят, каза заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" д-р Тодор Чобанов. Правим всичко възможно да превърнем обекта в знакова туристическа атракция - това е част от философията ни за представяне на историческото ядро на града, което е изключително важно както за идентичността на София и софиянци, така и за българската туристическа икономика, каза д-р Чобанов.

 

24.08.2017