Кметът Фандъкова провери първия от реновираните влакове за метрото

 

"Заедно с разширението на метрото и изграждането на третия лъч започнахме и модернизирането на старите метровлакове. Изпълнено е цялостно обновяване на първите два от общо 12 метровлака. Извършват се изпитания и предстои пускането им в експлоатация до края на месец март." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на превозното средство в столичното метродепо.

През 2020 и 2021 г. на етапи ще се модернизират останалите 10 влака, посочи проф. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“. На проверката присъства и заместник-кметът на София по направление транспорт Кристиян Кръстев.

Дванадесетте метровлака са закупени през 1990 – 1991 г. и имат изминат пробег около 1,4 млн. км. С модернизацията им се повишава комфорта за пътниците, енергийната ефективност и сигурност. За модернизирането на един от метровлаковете са инвестирани 2.7 млн. евро.

"В станциите от първия лъч инвестирахме и в изграждането на асансьори. Предстои да започне и монтирането на преградни стени на пероните" – посочи също кметът Фандъкова.

Първите две станции, на които ще се изградят пилотно преградните врати, са метростанция “Опълчевска“ и “Стадион "В. Левски“. Началото на монтажа се очаква да започне през май тази година. Автоматични перонни преградни врати ще отделят перона от трасето на влака с цел повишаване на безопасността на пътниците.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

 

28.02.2020