Кметът Фандъкова провери изграждането на сграда на читалище в с. Чепинци и почистването на река Лесновска в района

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова провери реконструкцията на сграда за читалище в с. Чепинци в столичния район „Нови Искър“. По инициатива на хората през 2018 г. започва подготовка на проект за реконструкция и преустройство за нуждите на читалище.

На проверката присъства и кметът на „Нови Искър“ Даниела Райчева и заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Село Чепинци е най-голямото на територията на район „Нови Искър“. Народното читалище „Напредък“ досега не е имало собствена сграда и с изпълнението на реконструкцията ще се осигури възможност за развитие на дейността му и провеждането на културни събития в населеното място.

Рекострукцията трябва да приключи до края на лятото и от 15 септември тази година читалището да започне работа. В новата сграда ще има библиотека, мултифункционална зала за събития с капацитет до 60 души, класна стая за занимания на ученици.

Като втори етап се предвижда отпред да бъде направен парк с детска площадка, зелени площи, осветление и място за културни събития на открито, за което е готов проектът.

Фандъкова посети и детска градина „Светлина“ в с. Чепинци, където е изградена нова детска и спортна площадка.

Общо 4,3 млн. лв. е вложила Столичната община от 2015 г. насам в ремонти на читалища на територията на цяла София, като в район „Нови Искър“ инвестициите през последните 3 години са за общо 652 503 лв. – в това число влизат ремонтните дейности на читалище "Христо Витков" в Локорско, читалище "Христо Ботев" в Нови Искър и преустройството на сградата на банята в читалище в с. Чепинци.

Кметът Фандъкова провери и почистването на река Лесновска край с. Чепинци. В момента се почистват над 0,5 км от коритото на реката около моста на  „Чепинско шосе“ с цел превенция от наводнения. По отношение реконструкцията на „Чепинско шосе“, което е много важно за района, кметът на София коментира с кмета на „Нови Искър“ работата по идейния проект. В момента се изработва проект за реконструкция на „Чепинско шосе“.


Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

22.07.2020