Кметът Фандъкова провери Детска градина № 124 в район „Красно село“

 

"Детска градина №124 „Бърборино“ в „Красно село“ е една от сградите с азбестови панели, които преизграждаме изцяло. Очаквам през есента градината да отвори отново, като освен четирите съществуващи групи ще разкрием още една за 25 деца. По идея на директора на детското заведение г-жа Димитрова ще открием още 2 нови групи за обучение по Програмата "Монтесори" в двата стари физкултурни салона." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на място. Днес кметът Фандъкова заедно със зам.-кмета по образование доц. д-р Тодор Чобанов и кмета на „Красно село“ Росина Станиславова провериха обекта.

В момента се преизграждат още пет сгради с азбестови панели в различни квартали на София.

"Предвижда се осигуряване на средства за проектиране на нова сграда за 6 групи към Детска градина № 8 в район „Красно село“. Веднага, щом кметът на района г-жа Росина Станиславова има готовност за строителство, ще получи финансиране и за него" – посочи Фандъкова.

Двете обсъдиха и възможността да се освободят две сгради, в които се помещават социални дейности, и в тях да се направят детски градини. За освобождаване на сгради, заети от службите на социално подпомагане, работят и кметовете на „Младост“ и „Люлин“. На тяхно място също планираме разширения на детски градини.

В Общинския съвет е внесено вече за разглеждане предложението за изваждане на нова детска градина на терен от 7 дка в „Горубляне“ от капитала на „Софийски имоти“. Докладът е внесен от председателите на комисиите по образование, стопанска политика и финанси в Столичния общински съвет Малина Едрева, Николай Стойнев и Георги Георгиев.

Фандъкова посочи също, че "заедно с програмата за строителство на нови сгради на детски градини и училища е изготвена и програмата за ремонти, които традиционно се извършват през лятото. Тя е в размер на 2,5 млн. лв. от Приватизационния фонд на Столична община. За съжаление, в момента няма действащ Управителен съвет на фонда, тъй като изборът му е обжалван. Възложила съм на кметовете на райони да започнат процедурите за изпълнители, така че, щом имаме решение на съда, ремонтите да започнат" – коментира кметът Фандъкова.

 

23.06.2020