Кметът Фандъкова провери дейностите по почистване на река Искър

Започна почистването на 10 км от коритото на р. Искър между 500-метровия участък от стената на яз. „Панчарево“ до корекцията при Летище София. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова провери дейностите по почистване на речното корито заедно с директорите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров и на „Околна среда“  Нина Макарова.

Преди няколко години Столична община изпълни първия етап от почистването на р. Искър, който е с дължина 5 км, между летището и моста на „Чепинско шосе“.

С проекта за почистване на речното корито ще направим пешеходна и велосипедна връзка, обвързана с прилежащите квартали, която да се използва от софиянци за разходка и спорт. Това е проект, който сме обсъждали заедно с жителите на кв. „Горубляне“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Почистването на р. Искър е изключително важно и осигурява проводимост на водните количества и цели да бъде осигурена безаварийност при  контролираното изпускане на яз. „Искър“, бент „Кокаляне” и яз. „Панчарево”. При почистването ще бъдат премахнати натрупаните смесени органични и неорганични отпадъци, както и самораслата растителност във водното течение и по брега.

Почистването се финансира със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и от Столична община. 

 

Снимки – Аделина Ангелова

 

 

 

14.05.2021