Кметът Фандъкова приветства участниците в Общото събрание на общините в България

Същинското предизвикателство пред нас, кметовете и местните общински съвети, са мерките за ограничаване на промените в климата, опазването на околната среда.

"Поставената тема на днешното събрание: "Актуални проблеми и бъдеща визия за общинските проекти" е важна, защото ние, общините, сме отговорни за подготовката на необходимите проекти, които да продължат развитието на населените места. Подготвяме проекти както с местно, така и с еврофинансиране". Това каза кметът Йорданка Фандъкова в рамките на Общото събрание на общините, което се провежда в София в присъствието на Президента на България Румен Радев.

"Общините имаме общи приоритети и предизвикателства. От опит знаем, че решението на големите предизвикателства, пред които сме изправени, не могат да бъдат решени само в отделно взета община", посочи също кметът Фандъкова.

Тя поздрави Националното сдружение на общините за неговата роля за изработването и защитата на общи позиции.

По думите на Фандъкова същинското предизвикателство пред нас, кметовете и местните общински съвети, са мерките за ограничаване на промените в климата, опазването на околната среда и подобряване на качеството на въздуха.

"Отговорността към околната среда трябва да е нашата обща кауза", каза също столичният кмет.

Всички общини разработват проекти за насърчаване на използването на градския транспорт, защото това е една от ефективните мерки за намаляване на трафика и вредните емисии. В София през последните години са обновени голяма част от тролейбусния парк, от автобусите, закупени са нови трамваи.

Работим по прилагането на мерки за борба със замърсяването на конкретен замърсител – фините прахови частици. Кметът Фандъкова посочи, че "вече сме инициирали въвеждане на стандарт за горивата, върху който МОСВ работят, и очакванията ни са за следващия отоплителен сезон това да бъде факт", за което тя благодари на министър Нено Димов.

28.02.2018