Кметът Фандъкова присъства на откриването на нова творческа зала за студенти и преподаватели в Медицинския университет

"Науката и медицината изискват екипна работа, която може да бъде осъществена в новото пространство. Поздравявам ви за реализирането на проекта за създаването на творческо пространство за студенти и преподаватели в Медицинския университет." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на новата творческа зала във висшето училище.

Фандъкова поздрави „Рош България“ за избора да отбележи своята 125-годишнина с инвестиция в образованието, науката и създаването на мотивираща среда. Кметът покани студентите и преподавателите на университета да ползват и ресурса на Столичната библиотека, където има над 16 хиляди библиотечни единици в областта на медицината. Фандъкова пожела успех в дигитализацията и модернизацията на висшето училище и поздрави ректора за успешната работа.

Новата творческа зала за работа по проекти за студентите и преподавателите на Медицински университет – София се намира в сградата на Централна медицинска библиотека и ще даде възможност за провеждане на отворени срещи, дискусии, работа по научни проекти и представяния на нови книги в приятна и мотивираща обстановка.

Залата откриха ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община и г-н Хишам Сабри – генерален мениджър на биотехнологичната фармацевтична компания „Рош България“. Сред официалните гости бяха представители на Медицински университет – София, посолството на Швейцария у нас, браншови и търговски организации.

В приветствието си ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков заяви: “Нашият стремеж е науката в университета да продължи да се развива, както винаги е било – на изключително високо ниво. Това в модерните времена е възможно само, ако се осигурят и съвременни условия за самоподготовка, за дискусия и за спорове, в които да се родят хубавите идеи. Съществен момент в този процес са колективната работа, дигитализацията на ресурсите и възможностите за творчество в науката.“ Той добави, че такива проекти ще мотивират още повече младите хора да се развиват в медицинската наука, ще допринесат за повишаване на удовлетворението им от обучението в Медицински университет – София.

„Точно това е сред основните ни задачи – да създадем повече мотивация, за да останат тези млади хора в България“ – завърши приветствието си акад. Трайков. Той връчи сертификат за дарение на генералния мениджър на "Рош България" Хишам Сабри.

В залата вече е представена първата изложба от фотографии „Етюди в сиво“ – дебют на служителя в Централна медицинска библиотека Михаил Михайлов, която показва красотата през черно-бял обектив, посочи директорът на библиотеката Людмила Томова.

Медицински университет – София е едно от най-старите висши медицински училища в България с над 100-годишна история.

18.04.2022