Кметът Фандъкова прие делегация на ACES Europe, водена от президента Джан Франческо Лупатели

Ърбан зоната на София впечатли шефовете на европейските градове на спорта

Кметът на София Йорданка Фандъкова прие днес делегация на ACES Europe (Асоциацията на европейските градове и столици на спорта), водена от нейния президент Джан Франческо Лупатели и генералния секретар Хуго Алонсо. На срещата в сградата на общината присъстваха също и Андрей Ковачев – член на Европейския парламент и зам.-председател на групата на Европейската народна партия, Анатоли Илиев и Дамян Диков – съответно зам.-председател и изпълнителен директор на Фондация "София – европейска столица на спорта".

"Все повече и повече хора започват да спортуват в нашия град, забелязваме и усилен интерес от страна на бизнеса за включване и подкрепа на подобни проекти. Радваме се, че инициативата "София – евростолица на спорта" достигна до толкова много хора и става все по-популярна. Тя помогна на мнозина да открият повече възможности за спорт и здравословен начин на живот", каза кметът Йорданка Фандъкова.

Гостите споделиха своето впечатление от направеното в София по инициативата и декларираха, че българската столица е сред най-иновативните и активни градове, включени в проекта. "Всичко започна преди 7-8 години и виждаме как вие се възползвахте максимално от възможностите, които предоставя подобна престижна титла. Вече и ЮНЕСКО колаборира с европейските градове и столици на спорта. Вярваме, че ще продължите със същия темп и целеустременост за доброто на софиянци и техния прекрасен град", заяви Джан Франческо Лупатели, шеф на базираната в Брюксел асоциация. Италианецът сподели, че носи винаги на ревера на сакато си значката на София, като символ на добрите практики в областта на спорта.

Г-жа Фандъкова запозна гостите с предстоящите най-близки събития по инициатива "София – европейска столица на спорта", шефовете на ACES Europe бяха силно впечатлени от поредното издание на София "Ърбан зона спорт", която ще превърне центъра на столицата в колоритна спортна арена с 30 градски дисциплини от 19 до 23 септември в Княжеската градина до Орлов мост.

Другото скорошно мащабно събитие е Софийският маратон, който ще се проведе на 10 октомври. Той се превърна в един от символите на българската столица.

На гостите бяха връчени възпоменателни медали от Столична община и от Фондация "София – европейска столица на спорта". Същевременно Андрей Ковачев получи специална лента като "посланик на ACES Europe в Европейския парламент".

Повече за Ърбан зоната на София може да намерите ТУК.

 

 

30.08.2021