Кметът Фандъкова представи приоритетите в работата за града пред представители на Дипломатическия корпус в България

"Важно е да продължи развитието на София като зелен и иновативен град и инвестициите за обновяване и възстановяване на града. Развитие на зелен и иновативен град, което е приоритет в работата ни през последните години, както и запазване на красотата на града – природните дадености, богатството на зелената система и погледа към планината Витоша". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при традиционната си среща с различните представители на Дипломатическия корпус в България в края на календарната година.

На срещата кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за реализирани съвместни проекти и партньорства между общината и различните Дипломатически представителства, представи приоритетите в работата на общината за развитие на града и предизвикателствата през 2018 г.

"Столична община създаде Общинска агенция за инвестиции, с която цели подпомагането на работа с чуждестранните инвеститори в София. Важно е развитието на града като зелен и това изисква сериозна необходимост от промяна на някои регулации в строителството, затова подготвихме и внесохме проект за промяна на Закона за устройство и застрояване на Столична община, който се обсъжда в Народното събрание", посочи кметът Фандъкова. С предложенията целим да въведем ред в строителството, премахване на възможността за неограничена височина на сградите, което е важно, за да се запази гледката към планината Витоша.

"Чистотата на въздуха е най-голямото предизвикателство в работата ни", посочи кметът на София. "Проектите, които изпълняваме, са насочени към този приоритет – инвестициите в екологичен градски транспорт, разширението на метрото, реконструкцията на улици и булеварди, управлението на отпадъците, развитието на зелената система, енергийната ефективност. Зелената система на града е голямо богатство и продължаваме да я развиваме с ремонти, възстановяване и изграждане на паркове. Един от проектите ни е засаждането на Новата гора на София", посочи кметът Фандъкова.

"Чистотата на въздуха зависи от всеки от нас и затова е важно осигуряването на информация. От днес, 14 декември, на сайта на Столична община се публикуват прогнозни данни за следващите два дни за нивата на фини прахови частици (ФПЧ). Работим заедно с правителството, имаме подкрепата на МОСВ и очаквам да постигнем резултати и в тази посока", каза също кметът на София.

Кметът Фандъкова посочи, че "продължава работа в сферите образование и култура. През последните години успяхме да преодолеем проблема с недостига на места в детските градини, като построихме нови 90 детски градини.

Следващата година ще продължим с инвестициите в тези сфери. Надявам се, че ще реализираме много проекти в сферата на културата, които са полезни за гражданите. Натрупан е опит в тази сфера при работа по съвместни проекти".

Кметът на София посочи също, че само след по-малко от месец България ще бъде официално Председател на ЕС, а София ще бъде естествено и домакин на срещите на високо равнище. За нас това е изключителна възможност да покажем града си, неговия потенциал за развитие. София има собствена културна програма, която допълва тази на Министерството на културата, която ще представи историческото богатство на София.

През 2018 София ще бъде във фокуса на европейското внимание като домакин на редица значими публични събития. Като Европейска столица на спорта София ще е домакин, организатор и партньор на множество спортни инициативи и свързаните с тях събития, които да стимулират масовия спорт и активния начин на живот.

 

 

 

14.12.2017