Кметът Фандъкова представи бюджет 2017 пред бизнеса
Не увеличаваме данъци и такса битови отпадъци
   
   Последните изследвания на Института за пазарна икономика показват, че София е успяла, както да излезе от икономическата криза от 2008-2009 г., така и да преодолее последиците от нея. Експертите отбелязват, че принос за това има и финансовата политика, която Столична община водеше - на първо място като запази нивата на основните данъци и на второ, като инвестирахме огромни средства в строителство на нова инфраструктура и цялостно възстановяване на базовата транспортна инфраструктура. Затова помогна изключително активната работа за привличане на европейски средства - общо 3 млрд. лева за предходния програмен период, от които 1 млрд. лева съфинансиране. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с представителите на бизнес съвета към кмета на София, сред които председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, собственикът на "Софарма" Огнян Донев, почетният председател на Камарата на строителите Светослав Глосов, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов и други. На срещата кметът Фандъкова представи проекта за бюджет и основни приоритети за развитие на София.
   Проектът за бюджет на София за 2017 г. е около 1,2 млрд. лв., като собствените приходи са 612 млн. лв., а над 247 млн.лв. са средствата, осигурени от европейски програми. Общо 65 млн. лв. са предвидени за ремонт на уличната мрежа, като акцент ще е обновяването на кварталните улици.
   Двойно повече средства са предвидени за облагородяване и подръжка на междублокови пространства. Увеличава се и средната кратност на миенето както на големите улици и булеварди, така и на квартални улици.
   Залагаме на последователност и стабилност. За поредна година не планираме увеличаване на местните данъци и такси за софиянци, каза Фандъкова.
   Развиваме София като зелен и модерен град. В последните 5-6 години имаме устойчиви приоритети, които гарантираха промяната в града и устойчивото развитие. От 2016 г. въвеждаме нови акценти като запазваме основните ни приоритети. В инфраструктурата - от изграждане на нова пътна инфраструктура и цялостни ремонти на основни улици и булеварди към вътрешноквартални и малки улици В зелената система - от големите паркове към междублоковите пространства, посочи също кметът Фандъкова.
   "Виждам последователност в политиката и действията на Столичната община и желание да се работи много активно в посока София да бъде екологична и модерна столица. Радвам се, че продължавате битката с фините прахови частици, което се дължи основно на три източника - трафика, инсталациите на твърдо гориво в сградите и чистотата. Затова е хубаво, че предвиждате още по-често да се мият улиците и булевардите догодина. Но общината трябва да направи нещо за другия показател - отоплението на твърдо гориво. Има цели блокове, и то в центъра, които са с такива инсталации. Защото всички дишаме тези отрови и после ги плащаме чрез здравето. Затова, както е навсякъде по света - тези, които замърсяват, трябва да плащат", каза Кирил Домусчиев.
   
   Светослав Глосов предложи и друг вариант - да се стимулират хората, които се отопляват на парно, газ или екологични горива като плащат по-малки данъци.
   Кметът Фандъкова посочи, че общината се опитва да дава пример на софиянци като вече по-голямата част от общинските сгради са с подменени инсталации.
   
   Йорданка Фандъкова и бизнесът се разбраха, че още в началото на 2017 ще се създаде работна група за развитие на данъчната среда в столицата и там да бъдат обсъдени всички тези идеи.
   
   Главният архитект на София арх.Здравков предложи бизнесът да се ангажира още по-активно с процедирането на подробните устройствени планове. "Промяната в ПУП-овете на всеки десет години създава едно усещане за неустойчивост и усещане за нестабилно развитие, каза арх. Здравков. Именно затова е задължително в самото изработване на плановете да се ангажира максимално бизнесът и гражданският сектор и тези планове да са един вид граждански договор между община, жители на конкретната територия и собственици на поземлени имоти." Светослав Глосов го подкрепи като заяви, че това е най-добрият начин да бъде гарантирано устойчивото развитие на столицата.
12.12.2016