Кметът Фандъкова поздрави участниците в петата научна конференция на Българската Асоциация по Медицинска Онкология

Столична община има специална политика по отношение на превенцията и ранната диагностика, като утвърдихме програма за скринингово изследване на рака на млечната жлежа. За трета поредна година осъществяваме програма за провеждане на скрининг на рак на млечната жлеза.

Основната ни цел е изграждане на успешен модел на профилактика и ранно диагностициране. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствие към участниците в петата годишна
международна конференция на Българската Асоциация по Медицинска Онкология в присъствието на проф.Константа Тимчева, председател на БАМО и д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента. Програмата реализираме заедно  - Столична община, 8 лечебни заведения (6 общински и 2 държавни болници) и социално отговорния бизнес в града.

През първите две години по програмата бяха прегледани общо 9303 жени. В момента продължава скрининговото изследване на жени от преподавателските колективи на общински образователни институции, като от началото на април, когато стартира тазгодишното изследване, са прегледани  над 2500. Предвиждаме през есента да продължим, като в целевата група ще обхванем и жените, работещи в столичния градски транспорт.


 

16.06.2017