Кметът Фандъкова посрещна международна група по проект „Еразъм+“

Учители и ученици от столичното 51. СУ "Елисавета Багряна" и училища в Португалия, Испания, Румъния и Гърция, участващи в проект „Еразъм+“, днес бяха посрещнати от кмета на София Йорданка Фандъкова в Столична община. Международната група обсъжда теми, свързани с екологията и подготовката за участие в граждански проекти, целта на проекта е създаване на умения за активно гражданско участие.

"Радвам се да ви посрещна в сградата на Столичната община. В момента се намираме в залата, в която заседава Столичният общински съвет и мястото, където се взимат решения за проектите за развитие на нашия град" – посочи кметът.

"На младите хора като вас се дължи развитието на градовете, държавите и света, – каза кметът Фандъкова пред учениците. – София е най-динамично развиващият се град в България, тук учат най-много студенти и столицата продължава да привлича млади и образовани хора.

Столична община насърчаваме участието на гражданите и развитието на граждански проекти като финансира програми за граждански проекти. Например Столичната програма „Култура“ и „Европа“, по които се подкрепят граждански проекти.

Даваме възможност на гражданите да участват в разпределението на средства от бюджета на София за граждански проекти – предложени от тях и избрани от тях чрез гласуване" – посочи също столичният кмет. Тя даде пример с Програма СОФИЯ ИЗБИРА ЗЕЛЕНО, която също е насочена към устойчивите екологични решения за града.

По-късно международната група посети храма „Света София“, който е дал името на столицата и Музея за история на София.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

23.03.2022