Кметът Фандъкова поднесе цветя на паметника на Христо Ботев в "Борисовата градина"

Кметът на София Йорданка Фандъкова поднесе цветя на бюст-паметника на Христо Ботев в "Борисовата градина" по повод 146 години от героичната гибел на поета революционер.

На 2 юни почитаме Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От 11:30 ч.  пред бюст-паметника на поета в "Борисовата градина" се проведе тържествена церемония с участието на актрисата Силвия Лулчева, мъжки вокален ансамбъл "България" с диригент Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър. Церемонията е част от Календара на културните събития на Столична община.

По повод паметния ден ученици от столични гимназии рецитираха стихове от Христо Ботев в пространството на паметника на Васил Левски. Инициативата „В пантеона на свободата“  е съвместна на РУО – София-град в партньорство със Столична община и се организира за трети път. „В пантеона на свободата“ е израз на всенародната почит, проникване в същността на българското, изразени чрез силата на словото.

В изпълненията участваха ученици от Първа Английска езикова гимназия, ІІ Английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, СМГ „Паисий Хилендарски“, 91. НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, 21. СУ „Христо Ботев“, СГСАГ „Христо Ботев“.

     

02.06.2022