Кметът Фандъкова откри Хакатон по ядрени технологии в Софийската лаборатория за иновации

“Физиката беше любимият ми предмет в училище, макар че така се случи, че се насочих в друга област. Надяваме се много от вас да се насочат към физиката и новите технологии.” Така Йорданка Фандъкова приветства участниците в състезанието от Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”, Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”, Технологичното училище “Електронни системи” към Техническия университет и Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски”. “Тазгодишните Нобелови награди бяха присъдени за научни изследвания не в чистата наука, а с конкретни приложения за хората. Надявам се в тази зала да се намира и бъдещият български нобелов лауреат.” Събитието бе открито и от проф. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика и д-р Младен Митев, председател на Българско ядрено дружество.

Хакатонът по ядрени технологии се организира от  Българското ядрено дружество, Асоциация за развитие на София и Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Събитието се провежда в Софийската лаборатория за иновации и е част от динамичната обучителна програма на Лабораторията, насочена към насърчаване развитието на иновации и предприемачество.

Лабораторията е създадена по проект „Отключване потенциала за бизнес и социални иновации в Дунавския регион чрез повишаване знанията и уменията на младите хора“ (New Generation Skills), съфинансиран по Програма „Дунав 2014 – 2020“. По този проект се изгражда мрежа от Иновационни лаборатории в участващите градове за споделяне на опит, контакти и провеждане на съвместни обучения за младежи.

Пет отбора от столични училища се състезават да търсят и разработват ядрени приложения, интелигентни системи за управление и обмен на данни. Състезанието ще приключи в 16 часа, а в 17:30 ч. ще бъдат наградени победителите. Специалната награда е осигурена от г-н Владимир Уручев, евродепутат – посещение в европейския парламент по негова покана.

Постиженията на ядрената наука са сред най-съвременните технологии, достъпни за цялото човечество в днешния ден. Другите върхови постижения, от които всички се ползвамем, са в областта на информационните технологии. Тези две върхови технологии си дават среща в приложенията на ядрената наука, по-популярни като инструменти за ядрени измервания в науката и околната среда, ядрена енергетика и нуклеарна медицина.

 

 

 

 

05.10.2018