Кметът Фандъкова: Общо 26 084 са жените, прегледани по Общинската скринингова програма за рак на млечната жлеза за пет години

Кметът на София приветства Българския форум на бизнес лидерите

"За пет години 26 084 са жените, прегледани безплатно от лекари в най-големите общински и държавни болници в София по Общинската програма за скрининг на рак на млечната жлеза. Гордея се, че София има една от най-мащабните програми за превенция на едно от лечимите онко заболявания." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Българския форум на бизнес лидерите, който се проведе на 4 февруари, когато отбелязваме Световния ден за борба с рака – инициатива, която обединява целия свят.

Форумът на бизнес лидерите е сред първите организации, подкрепили изпълнението на Общинската скринингова програма.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави Българския форум на бизнес лидерите за последователната политика и активна работа в отстояването на обществени, социалноотговорни каузи: "Моя лична кауза е да развиваме града ни с работа и да променяме качеството на живот на хората, а образованието и здравеопазването са ключови приоритети за постигане на тази цел."

Столицата бе първата община, която по инициатива на кмета Фандъкова заедно с лекари създаде и продължава Общинската програма за скрининг на млечната жлеза. Тя е най-голямата скринингова програма за рак на млечната жлеза в България.

"В бюджета на София, който предлагаме, защитаваме половин милион лева, за да продължи изпълнението на няколко скринингови програми заедно с общински и държавни болници – освен за профилактика на рак на млечната жлеза, включваме и преглед на щитовидна жлеза и на белите дробове" – каза също Фандъкова. Тя припомни, че продължаваме и нашата Програма "Инвитро", която е различна от националната, и вече има родени 13 бебета. Очаква се в края на февруари да се роди 14-то бебе.

"Висококвалифицираните специалисти и напредъкът в икономиката на града през последните години са основната причина за привличането на инвестиции" – посочи също столичният кмет.

Към края на 2018 г. столицата е привлякла 13 млрд. евро чужди инвестиции или около 9 800 евро на човек от населението. Основната част от инвестициите в София се насочва към сектори с висока добавена стойност като услугите, които са и отраслите с най-голяма стойност за местната икономика – 37% от всички чужди инвестиции. Столичната община насърчава проекти в сферата на развойната дейност, биотехнологиите, креативните индустрии, чистите производства и технологиите за устойчиво градско развитие.

През 2019 г. fDi Intelligence включи София в класацията „Финтех локации на бъдещето“. В края на същата година Financial Times обяви София за важна част от „Силициевата долина“ на Югоизточна Европа.

05.02.2020