Кметът Фандъкова обсъди с директори готовността за започване на новата учебна година

Кметът на София Йорданка Фандъкова обсъди готовността на столичните училища за започване на новата учебна година с началника на Регионално управление по образование – София-град Ваня Кастрева и представители на учителските синдикати и работодателските организации в сферата на образованието. Целта на срещата бе изготвяне на указания към директорите на училища с конкретни мерки за превенция и осигуряване на безопасна и здравословна среда. В срещата участваха представители на Синдиката на българските учители, синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България и Сдружението на директорите в средното образование в Република България. На срещата присъстваха заместник-кметовете Тодор Чобанов и Дончо Барбалов и председателят на комисията по „Образование, наука, култура и културно многообразие“ в Столичния общински съвет Малина Едрева, както и директорът на дирекция „Образование“ на Столичната община Мария Минчева.

„Целта е да бъде създадена възможност за присъствена форма на обучение през новата учебна година при спазване на всички мерки за безопасност – посочи столичният кмет Фандъкова. – Нищо не може да замени контактът и комуникацията между учителите и децата, както и средата, която дава  училищната общност“ – каза още кметът Фандъкова по време на срещата.  Директорите следва да създадат необходимата организация за протичане на учебния процес при спазване на противоепидемични мерки, включително и с навременно осигуряване на необходимите наличности дезинфектанти. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че директорите трябва да имат оперативна самостоятелност с оглед спецификата на всяко едно от училищата – брой ученици, входове, едносменен и двусменен режим на обучение, наличие на кабинети, класни стаи и други. Всяко училище следва да разработи хигиенен план, който да дава основните насоки за работа и обучение в условия на КОВИД-19. Кметът Фандъкова уточни, че училищните планове ще следват протокола, даден от здравните власти, но  ще бъдат съобразени и със спецификата на всяко училище. Фандъкова препоръча на директорите при разработването на алгоритъма за работа да бъдат включени както учителите, така също и училищните настоятелства. Началникът на Регионалното управление по образование Ваня Кастрева информира, че директорите следва  да осигурят Банка кадри с резервни учители – студенти и бивши учители, които при необходимост да се включат в образователния процес. 

С оглед предотвратяване събирането на много хора в дворовете на училищата присъстващите на срещата решиха да препоръчат на директорите откриването на учебната година да стане само в присъствието на учениците от първи и осми клас.  

21.08.2020