Кметът Фандъкова настоява за изграждане на отсечката от „Бъкстон“ до „Люлин“


Кметът Йорданка Фандъкова постави въпроса за необходимостта от финансиране за изграждане на последната отсечка от столичния "Околовръстен път" между кв. „Бъкстон“ до  ж.к. „Люлин“. Нейното искане получи подкрепата на кметове от съседните общини, които посочиха, че участъкът е от ключова важност не само за столицата, но и за развитието на региона. Въпросът бе обсъден при представянето от страна на АПИ на приоритетните пътни отсечки през следващия програмен период. Работната среща на тема: „Европейска подкрепа за общините през програмен период 2021 – 2027 г.“ бе организирана от НСОРБ с кметовете и председателите от Югозападния район за планиране.

„София има интерес да се развиват всички региони в страната и особено много Югозападният, от който е част“ – каза Фандъкова. Според нея "градът има интерес да бъде част от партньорство със съседните общини и има потенциала за това. Столицата е двигател на държавата, но тя е основен двигател на региона. Структурирането на програмите показва, че София не само че „не изяжда“ парите за другите общини, но и допринася за развитието им" – посочи още столичният кмет.  

Според нея е много важно Планът за възстановяване да бъде внесен час по-скоро, за да не бъде изгубена една година от програмния период и градовете да имат време да реализират своите проекти. „Нашият шанс е да работим заедно, да си сътрудничим и екипите ни да обменят добри практики, за да можем да помагаме на хората и да подобряваме средата с възможностите, които Европейската комисия и Европейският съюз ни дават. Европейската комисия със изискванията си дава пример за децентрализация – каза още Фандъкова. – Ние се включваме активно към усилията на НСОРБ да се преборим и за истинска реална финансова децентрализация на национално ниво, а от своя страна като голяма община да я постигнем и на местно ниво“ – посочи Фандъкова.

 

16.07.2021