Кметът Фандъкова направи инспекция на участък от третата линия на метрото

Към момента около 81% са изпълнени от първия етап на третия лъч от подземния най-бърз градски транспорт.

"След няколко месеца ще започнат да се движат и първите пробни влакове по новоизграденото трасе на Линия 3 на столичното метро в участъка между метростанция „България“ и „Красно село“. Започнаха довършителни работи на двете станции на метрото. Към момента около 81% са изпълнени от първия участък на третия лъч. Работи се в график. Предвижда се в края на 2019 г. да бъдат готови 8 км от метрото." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът Фандъкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и изпълнителният директор на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев направиха инспекция на строителството на Линия 3 от метрото в участъка бул. "България“ и „Красно село“. Това е първият участък от Етап 1 с готов релсов път. Трасето и започнатите довършителни работи бяха инспектирани с работна дрезина.

„Метрото е най-големият проект за следващата година, който има ефект както за транспорта, така и за въздуха" – посочи също Фандъкова.

За строителството на третата линия работят 21 компании като главни изпълнители.

"Строителството на Линия 3 се осъществява с финансиране по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и съфинансиране от общината. За следващата година от бюджета на Столична община залагаме 82.5 млн. лева, които са осигурени с помощта на Европейска инвестиционна банка" – каза кметът Фандъкова.

В момента се изграждат два от четирите етапа на Линия 3 на метрото, разположени в участъка бул. "Вл. Вазов" – център – ж.к. "Овча купел" – жп линия София – Перник в кв. "Горна баня“ с обща дължина 12 км и 12 метростанции.
Етап 1 включва трасето бул. "Вл. Вазов" – "Орлов мост" – НДК – бул. "България" – кв. "Красно село“ с дължинва 8 км и 8 метростанции, метродепо в кв. "Земляне" и доставка на 20 метровлака от фирма „Сименс”.
Етап 2 включва трасето кв. "Красно село" – ж.к. "Овча купел" – жп линия София – Перник в кв. "Горна баня“ с дължина 4 км и 4 метростанции, със срок на завършване: началото на 2020 г.

Участъкът от Етап 1, предвид голямата му дължина и възможността за изграждането на вътрешните конструкции на станциите, релсовите пътища и довършителните работи след преминаване на тунелопробивната машина през съответния участък, е разделен на два пускови етапа. Първият пусков участък е с дължина 5 км и включва 5 метростанции: МС „Патриарх Евтимий”, МС „НДК”, МС „Медицинска академия”, МС „Бул. "България” и МС „Красно село“. Той трябва да бъде завършен през септември 2019 г.

Вторият пусков участък е с дължина 3 км и 3 метростанции: МС „Хаджи Димитър” на бул. "Вл. Вазов", МС „Театрална” и МС „Орлов мост“, и следва да бъде завършен в края на 2019 г.

Тази година завърши строителството на депото в кв. „Земляне“ и вече са доставени първите 12 влака. Предстои оформянето на необходимата документация за приемането на обекта от приемателна комисия.

На 5 от метростанциите от Етап 1 са изпълнени основните помещения за монтаж на оборудване и са започнати довършителни работи. Предстои монтаж на перонните врати между влаковете и пътниците.

С пускането на третата линия общо половин милион души ще ползват метрото в ежедневните си пътувания. Около 90 хил. тона годишно вредни емисии ще бъдат спестени във въздуха с пускането на Линия 3 на метрото.

Фотограф: Гео Калев

 

 

 

19.12.2018