Кметът Фандъкова и синдикатите се споразумяха за приемането на тригодишна програма за увеличаване на възнагражденията в градския транспорт

"Наред с модернизирането на градския транспорт успяваме да увеличаваме и възнагражденията на работещите. След увеличението на доходите от началото на годината продължихме преговорите със синдикатите. Постигнахме съгласие за 3-годишно споразумение за ежегодно увеличение с 10% на заплатите на всички работещи в градския транспорт от следващата година. Предложеното споразумение ще внеса за одобрение от Столичния общински съвет." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след среща със синдикатите днес.

На срещата присъстваха лидерите на двете синдикални организации: КНСБ – Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа” – Димитър Манолов, както и председателят на СТСБ Екатерина Йорданова и на Федерация Транспортни работници „Подкрепа” Иван Кирилов, а също и изпълнителните директори на дружествата „Столичен автотранспорт“ – Слав Монов, „Столичен електротранспорт“ – Евгени Ганчев, „Метрополитен“ – проф. Стоян Братоев и "Център за градска мобилност" – Християн Петров.

"Първото увеличение ще бъде на 1 март 2020-та, а за това ще бъдат заложени допълнителни средства в общинския бюджет" – каза още Фандъкова.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров увеличението ще гарантира сигурност на работещите в тази сфера. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов подчерта, че разликата между заплатите в авто- и електротранспорта вече е преодоляна.

"Възнагражденията на водачите в столичния градски транспорт са увеличени от тази година: през февруари с 10 на сто и през април с още 10%. Към месец май водачите взимат средно 2300 лева брутна заплата, а чисто – 1800 – 1900 лева" – каза днес директорът на „Столичния автотранспорт" Слав Монов.

С цел привличане на шофьори „Столичен автотранспорт“ ще извърши и цялостен ремонт на общежитие, за което в момента се подготвя проект.

"През последните години извършихме най-мащабната модернизация на градския транспорт – посочи също кметът. – Подменихме 90% от автобусите. Всички над 400 нови автобуса са с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6. В София се движат и първите 20 електробуса. Модернизирахме 90% от тролеите и купихме първите от десетилетия 25 нови трамвая. Предстои доставка на още 13 нови трамвая. Всичко това е важно както за условията на труд на водачите, така и за комфорта на пътниците и подобряване на качеството на въздуха" – посочи също кметът.

01.07.2019