Кметът Фандъкова: Дните на Виена в София са продължение на сътрудничеството между двата града за добро управление

Опитът на европейските ни партньори е много важен в управлението на града.

Сътрудничеството на експертно ниво с община Виена е ценно за управление на градски пространства, транспорт, култура, управление на музеи. Дните на Виена в София са продължение на сътрудничеството между двата града за модернизация и добро управление. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при откриване на дните на Виена в София в присъствието на председателя на общинския съвет на Виена Томас Райндл. Столичната община работи много активно за управлението на културните институти. Открихме първата академия за мениджъри в културата заедно с международните културни институти, включително на Австрия.

В рамките на инициативата експерти от Виена и София ще обменят опит в опазването на културно-историческото наследство в градския център, в управлението на музеите, в градския транспорт и справянето с трафика чрез модерни иновативни решения.

Като древен град с хилядолетна история София има богато културно-историческо наследство и през последните години инвестираме в неговото разкриване и представяне пред туристите на града, чийто ръст за последните шест години е над 60%. Отворихме Музея за история на София, заедно с археологическия музея с уникални раннохристиянски мозайки под базиликата "Света София" – дала името на нашия град. За една година над 100 хиляди души са посетилите и разгледали музея. Сега работим по представянето на експозиция и в пространството в сърцето на София – Ларгото, където също благодарение на метрото и европейските средства разкрихме богатството на древна Сердика.


 

13.02.2017