Кмет и министри обсъдиха предизвикателствата пред дуалното образование

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе работна среща във връзка с темата за развитието на дуалното образование с министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, министъра на икономиката Емил Караниколов, инж. Таня Михайлова, зам.-министър на образованието, както и Петя Евтимова, ръководител на проект "Домино" и директора на Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" инж. Таньо Стойчев.

На срещата бяха обсъдени предизвикателствата пред развитието на професионалното образование, основно свързани с обучението чрез работа, което осигурява квалифицирани кадри и възможности много млади хора да намерят своята професия и да се реализират по-бързо. Дуалното образование съчетава ученето и професионалните умения в съответствие с реалните нужди от професионални кадри в бизнеса. Недостигът на такива в последните години е все по-голям.

Кметът Фандъкова посочи, че много важен е диалогът между образованието, институциите и бизнеса и работодателските организации. Училището трябва да се съобрази с това какво е необходимо на пазара на труда. Професионалната гимназия "Хенри Форд", която е най-голямата за подготовка на кадри в областта на енергетиката и транспорта, е добър пример за подготовката и за реализацията на професионални кадри.

"Професионалното образование дава предимства в развитието на учениците, прави ги по-мотивирани при избора на професия", посочиха от министерство на образованието. Министър Петков съобщи, че се подготвят промени на Наредба 6. Сформирана е Междуведомствена работна група, в която участват представители на Министерство на образованието, Министерство на икономиката, Министерство на труда и социалната политика, представители на парламентарни комисии, както и директори на професионални гимназии с цел изготвяне на предложения за промени във връзка с дуалното образование – в нормативната база и по конкретно в Закона за професионално образование и обучение, Кодекса на труда и Законът за здравното осигуряване.

В Професионална гимназия "Хенри Форд" в момента се обучават ученици не само по дуална форма, но и такива в 11. и 12. клас, които вече работят по специалностите Газова техника, Топлотехника, Автомобилна мехатроника и електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт.


02.03.2018