Кино за незрящи на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Тази година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ предлага филми, специално адаптирани за хора със зрителни увреждания.

XX СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ продължава своята социална кауза – всички хора да имат равен достъп до прожекциите на фестивала. Инициативата се провежда за втори път в България.

Най-новата творба на режисьора Вим Вендерс, филмът „Потапяне“, ще бъде представен с дублаж на живо за хора с нарушено зрение в Дома на киното на 26 март от 16:00 ч.

Главните роли във филма са поверени на носителката на Оскар Алисия Викандер и обичания, чаровен и талантлив Джеймс Макавой. „Потапяне“ е любовна история, която представя напълно различните светове на двамата главни персонажи Даниел и Джеймс. Те се срещат случайно в отдалечен хотел в Нормандия, където и двамата се подготвят за своите опасни мисии.

Предвидено е и специално допълнително събитие след прожекцията. Платформата за фотокниги ПУК! ще представи три книги, които изследват слепотата по различен начин. Акцентът на събитието ще бъде книгата на френския концептуален артист Sophie Calle - Blind (изд. Actes Sud, 2012). След края на филма публиката ще има възможност да се докосне до историите на незрящи хора, описващи визуалните им спомени и заснети от Софи Кал. Хората, които владеят брайловата азбука на английски, ще прочетат историите директно от книгата, която ще бъде на разположение във фоайето на Дома на киното. Някои от най-интригуващите истории ще бъдат изчетени на глас на незрящата публика.

Филмът "Потапяне“ е адаптиран благодарение на Вериги оптики Joy Optics & Grand Optics, г-жа Мария Константинова – административен директор на Easy Pay и Доли медия студио.

Кучета водачи са добре дошли в Дома на киното на 26 март. Билетите за хора с увреждания са на преференциална цена от 5 лв. За останалите зрители важат стандартните цени в рамките на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ – 9/7 лв.

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ  е част от Календара на културните събития на Столична община.

20.03.2018