Кампанията за Пролетно почистване на София привлича доброволци

 

Почистване, засаждане, боядисване на пейки, плевене и окопаване на дръвчета. Това са част от дейностите на открито, извършени от доброволци в едно от столичните междублокови пространства.

От 1 април стартира традиционното Пролетно почистване на София. Инициативата има за цел да привлече повече доброволци, които да се включат в почистването и облагородяването на градските пространства, местата, където живеем, учим и работим.

Столична община по нареждане на кмета Фандъкова стартира дейностите по миене на града още през март.

„От 1 април започваме кампания за Пролетно почистване на София, която ще продължи до 14 април. Надявам се повече столичани да се включат в инициативата на Столична община. Всеки със своя пример ще привлече и други хора да участват в почистването на града." Това каза днес заместник-кметът по направление екология Десислава Билева, която се включи днес в почистване и засаждане в междублоковото пространство в „Зона Б-5“ заедно с кмета на район „Възраждане“ Савина Савова, директора на Столичен инспекторат Ивайло Иванов и директора на „Зелена система“ Димитър Данчев.

"Ние, районните кметове, се включваме и участваме в инициативата, за да направим града и пространствата около нас по-чисти" – каза Савина Сасова, кмет на район „Възраждане“.

"Екипите на Столичен инспекторат се включват лично, извършват и логистика, и ако е необходимо, предоставят ръкавици и чували" – заяви директорът на Столичен инспекторат Ивайло Иванов.

До този момент над сто фирми, граждански сдружения и организации на живущи от кооперации са заявили желание за участие в кампанията. По време на кампанията са предвидени да се почистят междублокови пространства, градинки, площадки. Дейностите, предвидени в кампанията, ще продължат и след Великденските празници.

По време на инициативата Столичният инспекторат ще осигури чували и ръкавици за доброволците, както и ще организира извозването на събраните отпадъци.

Всеки гражданин или организация може да заяви участие в районните по живеене или на телефона на Столичен инспекторат: 02 9377 566.


Фотограф: Аделина Ангелова

 

01.04.2022