Какво е интелигентен автобус или автобус до повикване?

Интелигентният автобус е този, който ще адаптира маршрути и разписания за качване на пътници и в същото време няма да влоши преживяването на пътниците. Това изглежда контраинтуитивно, тъй като хората искат увереността, която ви предоставя услугата за фиксиран маршрут – с известни спирки и дестинации. Проектът INNOAIR ще ви предложи точно обратното, а именно скок в бъдещето.

Тук има общо между пътуващите и автобусните оператори – никой не иска да си губи времето, а и динамиката на ежедневието ни не го позволява.

Основната разлика между фиксирания маршрут и обществения транспорт при поискване е, че услугата може да бъде проектирана около търсенето на пътници, а не предлагане, което принуждава търсенето през конкретни коридори.

Подобрение на статуквото е искът на транспорта по заявка. Възможността за свързване на хора с масовия градски транспорт по по-удобен начин, планиране на актуализации в реално време, интегрирани графици и гъвкави места за качване и слизане правят тази услуга предимство на услугата спрямо нормата.

Повече елементи от живота ни стават автоматизирани, при поискаване задоволява  нашата зависимост от незабавно удовлетворение, логично е транспортните услуги като интелигентните автобуси да последват примера им. Автобусите при поискване рисуват визия за бъдещето, която е рационализирана, удобна, надеждна и по-важното – видима за пътника.

Популяризирайки интелигентните автобуси чрез проекта INNOAIR, пътниците могат да се възползват от повишената производителност, като знаят точно кога и къде ще се появи автобусът.

Транспортът по заявка може сериозно да промени начина, по който се разглежда общественият транспорт. Например, в някой общества използваният начин на транспорт също създава предварително определено усещане за това кой сте и какъв е социалният ви статус. Притежаването и възможността да си позволите поддържането на частно превозно средство, се счита за показател за богатство в много развиващи се страни.

Създавайки по-гъвкав характер на обществения транспорт, ние създаваме възможността да обслужваме повече от населението и да създаваме опит, който в крайна сметка води до промяна в поведението. В тази връзка тя може да създаде нови възможности и развитие. Осигуряването на по-голямо покритие за местните пътуващи и гъвкавото планиране не само създава средства за качване и слизане откъдето и когато пожелаете, но позволява на местните власти да тестват иновациите, а защо не и да ги превърнат в новите традиции.

ИННОЕЪР е проект, който стартира тестово. Той дава възможността да се съберат необходимите данни, за да се направят анализи, които ще доведат до устойчиви решения.

Проектът ИНОЕЪР е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.

01.10.2021