Къде отиват есенните листа на София

Листата, чийто багри рисуват есенния пейзаж на града в жълти, кафяви, червени тонове, са една от ценните суровини за обогатяване на почвата и подхранване на растенията. Техният път преминава от дърветата до земята и обратно в цветните градини на София. 

Всеки ден през есента хиляди листа от площади, улици, булеварди и тротоари се събират от почистващите екипи, механизирано или ръчно, транспортират се и отвеждат към инсталацията на общината за преработка на зелени отпадъци на столицата в „Хан Богров“. Събират се и листа по тревните площи с цел да се запази по-дълго зеленината на тревата. Част от тях се оставят за обогатяване на почвата.

В инсталацията за зелени отпадъци от листата се произвежда компост, който Столична община използва за обогатяване на цветята и дърветата в софийските паркове и градини. 
За миналата година в завода за зелени отпадъци на София са преработени над 13 500 тона зелени отпадъци от тях над 2 хил. тона са листа. Полученият компост е 11 287 тона за годината. 
Тази есен от 1 септември да края на октомври са постъпили над 300 тона листа, от които отново ще се произведе компост за цветята на София.

28.10.2021