Йорданка Фандъкова запали факела на международната щафета „Peace Run“

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде официален старт на международната щафета „Peace Run“ като запали факела на щафетата. За първи път в 31-годишната история на пробега София е домакин на старта.

„За мен е огромно удоволствие, че точно в годината, в която София е европейска столица на спорта, оттук тръгва тази невероятна инициатива, която защитава една от най-големите каузи в света – каузата за обединение на хората и каузата за мир“, каза столичният кмет по време на церемонията. „Спортът надхвърля границите на движението и на здравето и преминава в защита на големи общочовешки каузи като мира. Огънят от София ще премине по дълъг и интересен маршрут и ще запали огън в сърцата на стотици хиляди души, за да кажем на целия свят, че всички ние искаме да живеем в мир и в разбирателство. Спортът е това, което ни обединява“ подчерта още столичният кмет. 

Символичният старт на пробега бе даден на специална церемония, провела се на Националния стадион „Васил Левски“. Сред присъстващите бяха едни от най-успешните  български спортисти: гимнастикът Йордан Йовчев и бившият волейболен национал Евгени Иванов.

Най-дългата щафета, символ на обединение на хората и укрепване на идеалите за мир по света, ще премине през 11 града в България, а след това – през всички държави на Стария континент. Щафетата символизира стремежа на човечеството към един по-мирен свят.  С всяка стъпка Пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва тяхното единство.  До момента с международна щафета са изминати близо 635 000 км; тя е преминала през над 150 държави и е докоснала живота на милиони хора. Освен Дейвидсън Хепбърн част от популярните факлоносци са Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Паола Радклиф и много други знаменитости, радетели на мира.  

27.02.2018