Йорданка Фандъкова връчи Първата наградата в конкурса „Незабравените лица на спасението“

Йорданка Фандъкова връчи първата наградата в конкурса  „Незабравените лица на спасението“

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи първата наградата в конкурса  „Незабравените лица на спасението“.Наградата получи Стоянина Видинова, ученичка от 9. А клас от 121. СУ "Георги Измирлиев".

Конкурсът се провежда по инициатива на Организацията на евреите в България „Шалом“, Организацията на приятелите на Израел в България „Негев“, Българския офис на „Американския еврейски комитет“, Сдружение за човешките права „Маргиналия“,  Посолство на Съединените американски щати в България, Посолство на Кралство Испания, Посолство на Държавата Израел и Столичната община.

Първото му издание бе посветено на испанския дипломат Хулио Паленсиа, а със свои есета за ролята на дипломата в спасяването на евреите участваха ученици от 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, Първа езикова английска гимназия,  121. СУ "Георги Измирлиев" и 119. СУ „Акад. Михаил  Арнаудов“.

На събитието присъстваха посланикът на Съединените американски щати Херо Мустафа и посланикът на Испания Алехандро Поланко, Юлия Дандолова, Максим Бенвенисти, Виктор Меламед и Николай Гълъбов.

„Времето, в което живеем, в което израствате и се образовате, е много динамично, интересно и трудно.  Време, което  поставя на изпитание нашите ценности и това, което можем да направим, е да се обръщаме към примерите на човечност и смелост в човешката история, да ги помним и да разказваме за тях" – каза в обръщението си към младите хора столичният кмет Фандъкова.  

През следващата година конкурсът ще бъде разширен, като в него ще могат да участват ученици с творби от различни видове изкуства.  

 

28.05.2021