Йорданка Фандъкова участва в учредяването на инициативен комитет за изграждане на параклис-мавзолей на загиналите български войни в Първата световна война

Опазването на националната памет, на историята за героичните битки за свободата и независимостта на България е особено важна мисия. Уроците на историята ни учат не само на история, но и как да живеем днес и към какво да се стремим в бъдеще. Най-важното в дни, в които разделението е много лесно, да намерим каузи, които да ни обединяват като българи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на учредяването на Инициативен комитет за изграждането на параклис-мавзолей във Военната академия "Г.С.Раковски" за почит на загиналите български воини в Първата световна война заедно с ген.Константин Попов, доскоро изпълняващ длъжността началник на отбраната.
Параклисът ще бъде в парка на Военна академия "Г.С. Раковски".
Надявам се, че тази мисия ще стане мисия на много софиянци и на много българи. Така както е важно да строим училища и пътища, толкова важно е да строим и паметници. Надявам се, заедно със всички членове на инициативния комитет и с подкрепата на родолюбиви българи да успеем да завършим параклиса-мавзолей през 2018г. по случай 100 години от Първата световна война, каза също Йорданка Фандъкова.
На събитието присъстват началникът на Военната академия "Г. С. Раковски" ген.-майор Груди Ангелов, вицеадмирал Пламен Манушев, бригаден генерал Явор Матеев, председателят на комисията по култура, образование и културно многообразие към Столичен общински съвет Малина Едрева, народният представител на "БСП лява България" Жельо Бойчев, президентът на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, Негово преосвещенство Бранитски епископ Григорий.

 

27.01.2017